Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πύργου επισκέφτηκαν στις 3 Μαρτίου 2015 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας (ΚΠΕ), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής: «Μας βγήκε το λάδι».
Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ: « Ελιά-Λάδι-Ιστορία-Αειφορία», που υποστηρίζει το αντίστοιχο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ελιά», μέλος του οποίου είναι το περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Μας βγήκε το λάδι». Στόχος του προγράμματος ήταν να έρθουνοι μαθητές σε επαφή με το αξιόλογο τοπίο των μεσογειακών ελαιώνων και να γνωρίσουντον πολιτισμό της ελιάς. Μελετήθηκαν τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στη μεσσηνιακή γη: καλλιέργεια, βιοκαλλιέργεια, απόβλητα ελαιοτριβείων κτλ. Ταυτόχρονα προβλήθηκε η μεγάλη διατροφική αξία του λαδιού και ο ρόλος του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αρχικά στο ΚΠΕ, στο οποίο οι μαθητές περιηγήθηκαν με έναν πρωτότυπο βιωματικό τρόπο και έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τα τοπικά προϊόντα και αξιοθέατα του Πύργου αλλά και τα προβλήματά του, όπως τα σκουπίδια. Ακολούθησε θεωρητική παρουσίαση του θέματος από τον κ. Αργυροηλιόπουλο, Υπεύθυνο του ΚΠΕ Καλαμάτας.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος διεξήχθη στο ερευνητικό πεδίο, σε ελαιώνα της Καλαμάτας, στο οποίο επισημάνθηκαν οι διάφορες αρρώστιες που μπορεί να προσβάλλουν μία ελιά. Αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα στάδια επεξεργασίας ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου.
Τέλος η περιβαλλοντική ομάδα επισκέφτηκε το υπερσύγχρονο Εργαστήριο του Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο κ. Κάτσαρης, γεωπόνος-βιοτεχνολόγος, περιέγραψε τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου του ελαιολάδου και ξενάγησε τους μαθητές στα εργαστήρια.. Ιδιαίτερη εντύπωση στα παιδιά έκανε η επίσκεψη στο μητρικό φυτό της ποικιλίας «καλαμών», μοναδικό μνημείο της φύσης, ηλικίας 850 ετών, με περίμετρο κορμού 9 μέτρων.
Η σχολική εκδρομή του περιβαλλοντικού προγράμματος βοήθησε τους μαθητές να εντείνουν την έρευνά τους, αλλά και να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργεια και την αξία της ελιάς στον τόπο μας.
Τους μαθητές συνόδευαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: κ. Θεοδώρα Μάρκου, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και κ. Αφροδίτη Τζανέτου, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας.